Vystavte eNeschopenku jednoduše v XDENT!

Vážení klienti,

blíží se spuštění služby eNeschopenka, kterou jste povinni od 1. 1. 2020 používat. Standardně se tento dokument vystavuje a spravuje na portálu ČSSZ, my však připravujeme integraci přímo do XDENT!

Vystavte eNeschopenku jednoduše v XDENT!

1 Jak na to u ČSSZ

Od ČSSZ dostanete tzv. hlavní IČPE (Identifikační číslo pracoviště pro elektronická podání) pro PZS (Poskytovatel zdravotnických služeb), které můžete používat pro celé lékařské zařízení (na úrovni IČO). Dle potřeb Vaší organizační struktury a pracovních procesů je možné po přihlášení na https://eportal.cssz.cz požádat o přidělení dalších IČPE pro jednotlivá pracoviště, jednotlivé lékaře ve společné ordinaci či v případě více pracovišť v různých okresech. Toto lze pouze při přihlášení jako PZS a dá se zde případně také ohlásit ukončení jejich platnosti v případě změn ve Vaší organizační struktuře.

Přihlášení do portálu můžete provést buď přes Vaši datovou schránku nebo prostřednictvím Národní identitní autority (využití eOP, resp. jméno + heslo + SMS). Přihlášený klient, který je ověřen jako poskytovatel zdravotních služeb, bude mít dostupnou dlaždici eNeschopenka, pro ostatní klienty bude skryta.

Více informací o procesu ze strany ČSSZ najdete zde:

https://www.cssz.cz/web/eneschopenka/zakladni-informace-pro-lekare-a-zdravotnicka-zarizeni




2 Nastavení v XDENT

Pro správnou funkci v XDENT je potřeba mít správně nastavený certifikát od SÚKL, který již nyní používáte na eRecept. Tento certifikát najdete v Nastavení -> Firemní -> příslušná pobočka -> karta eRecept. Zároveň si ho tam můžete i obnovit, pokud se Vám blíží konec platnosti (obnova je možná nejdříve 30 dní před skončením platnosti).

Pak už jen stačí zadat v Nastavení -> Oprávnění -> příslušný lékař přidělené IČPE (pokud máte pro všechny lékaře stejné, zadejte ho u všech) a vybrat kód OSSZ, pod kterou spadáte. Je zde tlačítko „Test spojení ČSSZ“, pomocí kterého můžete vyzkoušet, zda máte vše potřebné správně nastaveno.




3 Vystavení eNeschopenky

Samotná tvorba eNeschopenky se provádí v kartě pacienta v sekci Klienti. U každého pacienta budete mít samostatnou kartu, kde uvidíte všechny dříve vystavené a samozřejmě budete moci vystavit novou.

ČSSZ nevyžaduje elektronický podpis, ale umožňuje Vám nastavit, že ho tam požadujete Vy za Vaše PZS.

XDENT elektronický podpis na eNeschopenku používat nebude, tak si prosím nenastavujte na portále ČSSZ, že ho vyžadujete!




Další důležité informace a odkazy

Vzhledem k tomu, že od 1. ledna 2020 jste povinni vystavit papírovou eNeschopenku jen v nejnutnějších případech, kdy máte technické problémy, bude tato služba v XDENT dostupná od pondělí 30. prosince 2019. Vyzkoušení s reálným vystavením však ČSSZ neumožňuje, systém nových eNeschopenek bude plně funkční až od 1. 1. 2020.

Veškeré informace od ČSSZ najdete zde:

https://www.cssz.cz/web/eneschopenka

Technická podpora XDENT:

https://www.xdent.cz/kontakt




Jsme rádi, že jste s námi! V případě jakýchkoliv dotazů se na nás neváhejte obrátit.

TOP Sledujte aktuální dění na XDENT Facebook!

Naše vize

K efektivní a prosperující ordinaci nestačí jen software. Proto jsme vytvořili unikátní Premium program, který kombinuje management, marketing, ergonomii a především analytické nástroje pro zpracování informací přímo ze stomatologického software XDENT v reálném čase.

elements eye